Historia

Restaurang Trädgår’n har varit en central del av Göteborgs nöjesliv i över 150 år!

Det första caféet på denna plats öppnades på våren 1858 och var ritad av arkitekten Adolf W. Edelsvärd. Det fanns bara manlig betjäning och Punsch den enda spritdryck som serverades. Schweizeri var namnet det kallades då eller ”Cafépavillon med tre Verandor ”. Den byggdes om och flera tillbyggnader gjordes under åren. Den beskrevs 1870 vara byggd ”… i en lätt, fantastisk morisk stil, där förfriskningar hållits allmänheten tillhanda. När härtill kommit att man på aftnarne bjudits på musik, af olika musikkårer, för hvilken en paviljong blifvit i sednare tid uppförd, så är det ej att undra öfver att den vackra anläggningen under somrarne är mycket besökt.”

Behovet av en modern restaurang i Göteborg växte och 1885 beslutade föreningen att bygga en ny vilken kostade 75 000 kronor. Den 14 april 1887 öppnades restaurangen, ritad av arkitekten Adrian C. Peterson, tillsammans med en konsertsal. År 1892 gjordes en större tillbyggnad av ena flygeln och 1899 kopplades elektriskt ljus in för första gången. Genom en ombyggnad 1922 för 374 000 kronor, utvidgades restaurangen väsentligt och 1938 investerades det 80 000 kr i förbättringar i fastigheten.

I november 1965 var olyckan tragiskt framme och Restaurang Trädgår´n brann ned

Redan till Valborg fyra år senare stod den nya restaurangen med både dansgolv och Cabaretscen färdig och därmed var Göteborgs motsvarighet till Hamburger Börs i Stockholm född.
Trädgår´n var en naturlig nöjesplats för både Göteborgare och turister och blev en viktig institution för nöjet i Göteborg. Här har Magnus & Brasse, Lasse Berghagen, Lill-Babs, After Shave och Galenskaparna, After Dark, bara för att nämna några, gjort bejublade krogshower. På konsertscenen har hela Sveriges artistelit uppträtt flertalet gånger och även många internationella storheter har gästat Trädgår´n genom åren. Tex Pink, David Guetta, 10CC, Kim Larsen, Alice Cooper, Robyn, Axwell, Calvin Harris, Roesanne Casch, Chris Isak, Chaka Khan mfl. ABBA gjorde sitt första liveuppträdande någonsin på Trädgår´n, då under namnet Fästfolket.

En av landets absolut mest omtalade och populära nattklubb var Yaki-Da och SommarYaki som föddes på Trädgår´n på 80-talet.

I juli 1994 brann Trädgår´n åter ned till grunden

Higabgruppen och arkitektbyrån Studio Grön fick uppdraget att rita och bygga en helt ny restaurang. Fokus lades på levande material och en önskan om att byggnaden skulle få luft och rum samt att byggnaden skulle smälta in i omgivningen. Byggnaden stod klar i maj 1998 med en modern restaurang, konsertscen och nattklubb.

Sedan 1998 har mer än 1400 konserter och krogshower genomförts på Trädgår´n och fler än 3 miljoner gäster har besökt oss.

Så man kan lätt säga att Restaurang Trädgår´n har stolta anor med en lång historia av restauration och nöje i Göteborg och har varit starkt bidragande till att staden idag är en så stark evenemangsstad som det nu är.